Kluski leśne z borowikowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne mocno grzybowe kluski w śmietanowym sosie grzybowym są doskonałym obiadem dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kluski:
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana (6 łyżek +/-1)
    sól
    ok 100g suszonych grzybów

    Sos:
    250g suszonych leśnych grzybów
    1 cebula
    200 ml śmietany 30%
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski leśne z borowikowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Sos. Grzyby zalewam woda odstawiam na godzinę. Zagotować grzyby w wodzie aby zmiękły. Część grzybów drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej.

    Pozostałe grzyby kroimy na mniejsze i podsmażamy na maśle z posiekana cebulą. Podlewam wodą z grzybów. Na koniec wlewam śmietanę i doprawiam sola i pieprzem. Sos można zagęścić odrobina mąki z wodą.
  • ziemniaki 2. Wykonanie klusek:
    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić.
  • ziemniaki 3. Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
  • MASA 4. Masę ziemniaczaną wkładam do miski, dzielę na 4 części, wyjmuję jedną część i uzupełniam dołek taką samą ilością mąki co wyjęto masy ziemniaczanej. Dodaję posiekane grzyby, jajko ,sól.
  • CIASTO 5. Wyrabiamy aż do połączenia składników.
  • KLUSKI 6. Z masy formuję rulonik i tnę na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy kawałeczek kulam w dłoni ,lekko spłaszczam i robię palcem dziurkę na środku kluski.
  • kluski 7. Kluski przekładamy na deskę oprószoną mąka.
  • kluski 8. Kluski kładziemy na gotująca osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty. Gotowe kluski odcedzamy , podajemy z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować