Zapiekane klopsiki na płaszczyku ziemniaczanym pod serową kołderką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne syte i pełnowartościowe danie z mięsa mielonego, ziemniaków oraz sera żółtego z śmietanką. Idealne jednogarnkowe danie gdy nie mamy ochoty stać przy garach. Serdecznie polecam, nam bardzo smakowało.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    300 g mięsa mielonego z szynki
    łyżeczka przyprawy do mięsa
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    2 małe jajka

    Sos:
    100 g sera żółtego
    duży kubek śmietany 18%
    sól i pieprz
    3 żółtka

    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane klopsiki na płaszczyku ziemniaczanym pod serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po tym czasie ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ziemniaki, wyrównujemy i palcem robimy dołki.
  • klopsiki 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami oraz jajkami w razie potrzeby gdy masa była by zbyt za luźna można podsypać łyżką bułki tartej. Z tak przygotowanej masy robimy małe klopsiki i wbijamy w ziemniaki.
  • klopsiki 3. Śmietanę mieszamy z żółtkami, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy i zalewamy klopsiki z ziemniaki. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Po tym czasie podajemy na ciepło z ulubioną sałatką.

Porady

Danie dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty Wieprzowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować