Pulpeciki w sosie meksykańskim z batatami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie jest to przepis na tradycyjne pulpeciki jakie znamy w naszym kraju. Przepis ten wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Zaskakującymi dodatkami są tutaj bataty (czyli słodkie ziemniaki), rodzynki oraz przyprawy takie jak kmin i cynamon. Uwierzcie mi jednak, że pokochacie smak tego dania. Jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje podane z ryżem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • PULPECIKI:
    • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • 6 łyżek ugotowanego ryżu,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 1 jajko,
    • 1 duża cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • ½ łyżeczki kminu,
    • ¼ łyżeczki cynamonu,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • olej do smażenia,
    • SOS:
    • 1 średni batat (około 250g),
    • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
    • 300ml bulionu wołowego,
    • 1 łyżka słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka ostrej papryki,
    • 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżka brązowego cukru,
    • 1 łyżka octu winnego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Pulpeciki w sosie meksykańskim z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pół cebuli dodajemy do pulpecików, a pół do sosu.
    PULPECIKI: Do miski wkładamy: mięso, połowę posiekanej cebuli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ryż, rodzynki, kmin, cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • 2 2. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.
  • 3 3. Smażymy je na rumiano na patelni. Pulpeciki wyjmujemy na talerz.
  • 4 4. SOS: Do pojemniczka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy połowę posiekanej cebuli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę oraz bulion. Całość miksujemy blenderem do powstania gładkiej konsystencji. Batata obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
    Na patelni pozostałej po smażeniu pulpecików rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy bataty i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bataty zalewamy zmiksowanym sosem oraz dodajemy podsmażone klopsiki. Całość gotujemy razem około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu tj. do miękkości batatów.
  • 5. Po tym czasie sos powinien zrobić się gęsty. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
    Pulpeciki podajemy np. z ryżem. Możemy je dodatkowo posypać startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować