Filet z kurczaka zamarynowany w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu :)
1 godz. 30 min
Składniki:
2 filety z kurczaka
Marynata:
3 kiwi
1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
sól hawajska (zielona) do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
Salsa z grillowanych warzyw:
1 papryka czerwona
1 papryka spiczasta biała
1 papryczka chili jalapeno
2 kiwi
2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
sól hawajska do smaku
pieprz czarny do smaku
Marynowany filet kurczaka w kiwi z salsą z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej.
Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część,odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.
Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko , warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu. Przed końcem pieczenia fileta wyjąc ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.
2.Salsa z papryki:
Ugrillowaną paprykę kroimy na paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą paprykowo-owocową .
Smacznego!
Komentarze