Pierogi zaparzane z kiwi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne polskie danie w nieco egzotycznej odsłonie

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    100 g twarogu
    5 sztuk kiwi
    7 łyżki cukru
    olej, sól do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi zaparzane z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mqw7vc 1. Na farsz 2 sztuki kiwi obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z twarogiem i 2 łyżkami cukru.
    Na sos 3 sztuki kiwi obieramy, miksujemy z 3 łyżkami cukru.
  • image-0ud4gsm 2. Na ciasto zagotowujemy wodę, wlewamy do szklanki, odstawiamy na 5minut. Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki cukru, zaparzamy gorącą wodą mieszając ciasto łyżką. Po chwili wyrabiamy je dłonią, formujemy kulkę, ponownie odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką. Ciasto jest bardzo plastyczne, możemy z niego formować dowolne kształty pierożków.
  • image-1lw96lv 3. Kroimy nożem część ciasta. Posypujemy stolnicę i wałek mąką, rozwałkowujemy ciasto do grubości 0,4 cm. Wykrawamy szklanką klasyczne koła nakładamy łyżeczką farsz na środek, składamy zgniatając brzegi. Aby zrobić motylki z kółek wykrawamy cztery trójkąty po przeciwnych stronach, formujemy wybrany wzór, nakładamy farsz, dokładnie zagniatamy brzegi. Należy uważać aby farsz nie dostał się na brzeg, co spowoduje, że wypłynie do wody podczas gotowania. Do wrzącej wody dodajemy kilka kropel oleju i pół łyżeczki soli, wkładamy pojedynczo pierogi. Mieszamy od czasu do czasu aby nie przykleiły się do dna. Wyjmujemy po 2 minutach od wypłynięcia. Podajemy gorące polane owocowym sosem.

Porady

Nie należy do ciasta dodawać oleju ani jajka, gdyż jest mało elastyczne, trudno je rozwałkować oraz skleić brzegi pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować