Koreańskie ogórki a la kimchi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dopóki są jeszcze gruntowe ogórki warto wypróbować na nie przepis a la kimchi. Chrupiące, o dość intensywnym smaku czosnkowo-paprykowym. Dobre od razu po zrobieniu ale warto potrzymać je w mieszance warzyw przynajmniej przez noc. Można przechowywać je do 4-5 dni w lodówce w pojemniku z pokrywką. Świetne do grilla ale też do obiadu, kanapki czy po prostu bez niczego jako przekąska. Robi się je dość szybko a efekt jest po prostu genialny! To będzie Wasz ogórkowy przebój ;)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
    1 czubata łyżka soli
    1 mała cebula
    75 g marchewki
    2-3 duże ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka średnio ostrej papryki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koreańskie ogórki a la kimchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na krzyż zostawiając nie rozcięty koniec. Posypać solą (z wierzchu i w środku rozcięcia), odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie opłukać z soli.
  • 2. Przygotować nadzienie. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać cukier, średnio ostrą paprykę, ocet jabłkowy i sos sojowy, wymieszać. Powstałą mieszanką nadziewać rozcięte ogórki (część może iść na wierzch ogórków.
  • 3. Można jeść od razu lub do 4-5 dni przechowywane w lodówce w pojemniku z pokrywką.

Porady

Ogórki są przeznaczone na bieżące użycie, nie jako przetwory na zimę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Marchewka Ogórek Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Bez gotowania Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować