Pasta jajeczna z dużą ilością warzyw uprzednio upieczonych z dodatkiem aromatycznych przypraw. Na szczególną uwagę zasługuje obecność pokrzywy. Pasta w iście sezonowym oraz zdrowym wydaniu.
1 godz. 15 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
2 łyżki śmietany 18%
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
opcjonalnie – sok z cytryny do smaku
Pasta jajeczna z pieczonymi warzywami i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę oraz seler naciowy pokroić w małą kostkę, obraną cebulę posiekać – warzywa przełożyć do miski. Dodać pokrzywę, dołożyć koncentrat, wsypać curry, owoce kolendry, gorczycę, gałkę muszkatołową, chilli oraz sól i pieprz, wlać oliwę/olej.
Składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć równomiernie w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec 25 – 30 min (200 st. C). Następnie wystudzić.
3.Obrane ze skorupek jajka pokroić w małą kostkę i dodać do pieczonych warzyw. Dołożyć posiekaną miętę, bazylię i rzeżuchę i całość dokładnie wymieszać z dodatkiem śmietany. Na końcu pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Komentarze