Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo!

  • 60 min

Składniki:

  • 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)
    1l bulionu warzywnego
    biała cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łodygi selera naciowego
    2 duże pomidory
    duża czerwona papryka
    oliwa z oliwek
    kieliszek różowego wina
    100g chorizo (w kawałku)
    sól, czarny pieprz, szafran
    natka pietruszki
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody.
    Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki.

Porady

Krewetek nie gotujmy zbyt długo, staną się gumowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Krewetki Owoce Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować