Ziemniaki śródziemnomorskie

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Jesteś znudzony tradycyjną formą podawania ziemniaków? Spróbuj czegoś całkiem nowego w oryginalnym smaku! Te ziemniaczki świetnie smakują do obiadu.

  • 45 min

Składniki:

  • - ok. 60 dag ziemniaków
    - 3 łyżki ketchupu
    - 1 łyżka majonezu
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 ząbki czosnku
    - po 1 łyżce przypraw: papryka słodka, papryka ostra, oregano, pietruszka
    - po 1 łyżeczce przypraw: chili, curry
    - garść świeżej bazylii
    - 1 cebula
    - dodatkowo 1 łyżka papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Pasty

Ziemniaki śródziemnomorskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź, ostudź.
  • 2. W dużej misce przygotuj pastę z: ketchupu, majonezu, oliwy, przeciśniętego czosnku i suchych przypraw. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  • 3. Do pasty wrzuć ziemniaki. Delikatnie, ale dokładnie zamieszaj, każdy ziemniak musi być obtoczony pastą.
  • 4. Przygotuj brytfankę i wyłóż na niej ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki i wyłóż również w brytfance, posypując świeżą bazylią i dodatkowo ostrą papryką. Zapiekaj w temp. ok. 180-200 stopni do miękkości warzyw (około 20-25 minut).

Porady

Pamiętaj, że do pasty możesz dodać różne przyprawy, według uznania!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować