Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem

0 (0 ocen)

Bardzo atrakcyjna wizualnie i do tego smaczna propozycja na śniadanie, kolację lub też przystawkę. Słodko – kwaśne, z orientalna nutą pomidorki z jabłkiem na chrupiącej grzance, z dodatkiem twarogu solankowego.

Składniki:

  • 8 kromek pszennego pieczywa

    2 średnie jabłka (2 x 150 g)
    1 mała czerwona cebula (50 g)
    3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    ½ - 1 łyżeczka curry

    300 g pomidorków koktajlowych
    oliwa lub olej
    szczypta soli
    szczypta cukru

    250 g twarogu solankowego 8,5% tłuszczu
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem 1. Pieczywo zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Grzanki odłożyć.
    Formę (29 x 39) wyścielić papierem do pieczenia, tworząc z niego dwie oddzielne części.
    Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w małą kostkę, obraną cebulę posiekać. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę tłuszczu i ketchupu oraz curry wymieszać, a całość umieścić w jednej z wydzielonych części formy. W drugiej części ułożyć pomidorki pokrojone na połówki (stroną przekrojoną do góry), skropić je tłuszczem i oprószyć solą oraz cukrem.
  • Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem 2. Jabłka i pomidorki piec bez przykrycia 30 – 35 min (200 st. C).
  • Grzanki z pieczonymi pomidorkami i jabłkiem oraz twarogiem 3. Pieczone jabłka wymieszać z natką pietruszki.
    Na każdą grzankę nałożyć porcję jabłek i pomidorków, wierzch posypać pokruszonym serem, a całość doprawić kolorowym pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować