Sosy,dipy do grillowanych potraw

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Właściwe dobranie sosu do konkretnej grillowanej potrawy jest ogromną sztuką. Samodzielnie przygotowane sosy są najlepsze!Są przede wszystkim świeże,zdrowe,aromatyczne i bez nich jest jakoś nudno;-)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - musztarda grillowa ("Kamis"): 8 łyżek
    - majonez dekoracyjny "Winiary": 8 łyżek
    - czosnek (ząbki) wyciśniety: 2 sztuki
    - curry łagodne: 2 szczypty
    - mielona kurkuma: 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - marchewka gotowana: 1 sztuka
    - mielony jałowiec (szczypta mniejsza,opuszkami palców): 1 szczypta
    - świeżo mielony czarny pieprz: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 szczypty
    - ketchup pikantny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ketchupy Musy Majonez Grill

Sosy,dipy do grillowanych potraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dipy grill 1. Ugotować marchewkę,zetrzeć na tarce (małe oczka),pociąć bardzo drobno.Czosnek przecisnąć przez praskę.Jogurt bałkański wymieszać z majonezem,przełożyć do 2 miseczek.Do jednej z nich dodać czosnek,sól,cukier,pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,wymieszać.Powstały dip czosnkowy odstawić.
  • dip curry 2. Do drugiej miseczki z majonezem i jogurtem bałkańskim dodać curry,pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,kurkumę,małą szczyptę cukru,odrobinę soli oraz drobno posiekaną marchewkę,wymieszać.Powstały dip curry odstawić.
  • grillowane piersi 3. Do musztardy grillowej "Kamis dodać mielony jałowiec oraz łyżeczkę ketchupu pikantnego.Taki dip musztardowy będzie świetnym dodatkiem do mięs typu karkówka,itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować