Właściwe dobranie sosu do konkretnej grillowanej potrawy jest ogromną sztuką. Samodzielnie przygotowane sosy są najlepsze!Są przede wszystkim świeże,zdrowe,aromatyczne i bez nich jest jakoś nudno;-)
Sosy,dipy do grillowanych potraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować marchewkę,zetrzeć na tarce (małe oczka),pociąć bardzo drobno.Czosnek przecisnąć przez praskę.Jogurt bałkański wymieszać z majonezem,przełożyć do 2 miseczek.Do jednej z nich dodać czosnek,sól,cukier,pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,wymieszać.Powstały dip czosnkowy odstawić.
2.Do drugiej miseczki z majonezem i jogurtem bałkańskim dodać curry,pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,kurkumę,małą szczyptę cukru,odrobinę soli oraz drobno posiekaną marchewkę,wymieszać.Powstały dip curry odstawić.
3.Do musztardy grillowej "Kamis dodać mielony jałowiec oraz łyżeczkę ketchupu pikantnego.Taki dip musztardowy będzie świetnym dodatkiem do mięs typu karkówka,itp.
Komentarze