Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej - wsypujemy suszone owoce do rondla i zalewamy alkoholem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, a po wystudzeniu przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 st. i przygotowujemy tortownicę (to bardzo ważne, bo ciasto długo się piecze i papieru musi być dużo). Boki wykładamy podwójną warstwą papieru , a dno potrójną warstwą.
2.Masło ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy ze skórką otartą z cytryny. Wbijamy jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ucierając. Dodajemy melasę lub miód.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Do ciasta dodajemy na zmianę porcje namoczonych owoców na zmianę z porcjami suchych składników, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekane pekany. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 150 st. przez ok. 3 godziny (po 2,5 godz. zaczynamy sprawdzać patyczkiem).
3.Po upieczeniu ciasto skrapiamy kilkoma łyżeczkami burbona lub brandy (lub innego alkoholu). Owijamy ciasto w tortownicy podwójnie aluminiową folią. Ciasto będzie wolniej stygło, a zatrzymana para nie dopuści do wysychania z wierzchu.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmujemy je z formy i ponownie owijamy folią. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez co najmniej 3 tygodnie, skrapiając co kilka dni lub raz w tygodniu alkoholem.
Komentarze