Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne

4.5 (172 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Christmas Rich Fruit Cake. Pełne rodzynek, pełne korzennego aromatu. I alkoholu.Inspirowane przepisem Nigelli Lawson.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - rodzynki: 700 gramów
    - koryntki: 300 gramów
    - wiśnie kandyzowane: 100 gramów
    - posiekane pekany: 150 gramów
    - burbon lub brandy: 400 mililitrów
    - masło: 300 gramów
    - cukier trzcinowy: 180 gramów
    - otarta skórka z cytryny: 2 łyżeczki
    - jajka: 4 sztuki
    - melasa lub miód: 2 łyżeczki
    - esencja migdałowa: 1 łyżeczka
    - mąka: 300 gramów
    - mielone goździki: 0.5 łyżeczki
    - mielony cynamon: 1 łyżeczka
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Keks

Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie 1. Dzień wcześniej - wsypujemy suszone owoce do rondla i zalewamy alkoholem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, a po wystudzeniu przykrywamy i odstawiamy na noc.

    Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 st. i przygotowujemy tortownicę (to bardzo ważne, bo ciasto długo się piecze i papieru musi być dużo). Boki wykładamy podwójną warstwą papieru , a dno potrójną warstwą.
  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie 2. Masło ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy ze skórką otartą z cytryny. Wbijamy jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ucierając. Dodajemy melasę lub miód.

    Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Do ciasta dodajemy na zmianę porcje namoczonych owoców na zmianę z porcjami suchych składników, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekane pekany. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 150 st. przez ok. 3 godziny (po 2,5 godz. zaczynamy sprawdzać patyczkiem).
  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie 3. Po upieczeniu ciasto skrapiamy kilkoma łyżeczkami burbona lub brandy (lub innego alkoholu). Owijamy ciasto w tortownicy podwójnie aluminiową folią. Ciasto będzie wolniej stygło, a zatrzymana para nie dopuści do wysychania z wierzchu.

    Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmujemy je z formy i ponownie owijamy folią. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez co najmniej 3 tygodnie, skrapiając co kilka dni lub raz w tygodniu alkoholem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować