CHACZAPURI IMERULI

4.5 (185 ocen)

  • 35 min

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 6 szt )

    CIASTO:
    * mąka – 2 szkl
    * sól – 0,5 łyżeczki
    * cukier – 0,5 łyżeczki
    * kefir – 220 ml
    * proszek do pieczenia – 1 szczypta

    FARSZ:
    * słony ser – 400 g ( np. feta )
    * jajko – 1 szt
    * mąka – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Chaczapuri imeruli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia, dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto ( Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki )

    Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

    Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.

    Farsz dzielimy na 6 części, układamy na placku, zamykamy w koperty i lekko rozwałkowujemy.

    Dobrze sklejamy brzegi, patelnię rozgrzewamy, lecz nie smarujemy tłuszczem.

    Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień, przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ).

    Gotowe smarujemy masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kefir Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować