Domowa pizza

4.46 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wyśmienita domowa pizza! Niczym nie odstaje od tej robionej w pizzerii... Jest jeden haczyk! Wykonana własnymi siłami, smakuje o niebo lepiej, niż ta kupna!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
    150 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    Sos pomidorowy:
    Słoik koncentratu 190g lub pół puszki pomidorów w puszce(zblendować)
    suszona bazylia
    pół łyżeczki curku
    sól do smaku
    łyżeczka oliwy z oliwek
    łyżeczka wody
    suszony czosnek
    Na jedną pizze wg. przepisu lub dowolne składniki:
    garść startego sera mozzarella
    papryka czerwona(surowa)
    czerwona cebula(kilka piórek)
    kilka kawałków piersi kurczaka (smażymy w przyprawie kebab wcześniej)
    kukurydza konserwowa
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i przygotowujemy rozczyn. W niewielkim garnku rozpuszczamy drożdże, zalewając je ciepłą(nie gorącą) przegotowaną wodą, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut bez przykrycia(rozczyn powinien potroić swoją objętość- jeśli tak się nie stanie, proces trzeba powtórzyć od nowa. Rozczyn z drożdży instant nie potraja objętości, może się lekko spienić.

    Mąkę należy przesiać do miski, następnie dodać sól i wymieszać. W środku wysypanej mąki tworzymy zgłębienie, a następnie wlewamy w nie przygotowany wcześniej roztwór z drożdży. Za pomocą łyżki zagarniamy mąkę do środka przez ok. 2 minuty, na koniec dodajemy łyżkę oliwy.

    Połączone składniki wykładamy na posypany mąką blat lub stolnice, wyrabiamy ciasto przez ok. 10-15 minut, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.

    Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. Dzielimy na dwie kule i odstawiamy na ok. 5-7 minut.

    W tym czasie przygotowujemy tortownicę. Smarujemy spód oliwą z oliwek(kilka kropel). Wykładamy na środek ciasto i palcami rozgniatamy w kierunku do brzegów tortownicy, po całej jej powierzchni, przy brzegu zostawiamy niewielki wałeczek.

    Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, następnie ser i składniki podane w przepisie lub dowolne. Tak przygotowaną pizzę odstawiamy na 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 st. C. Pizzę pieczemy 10 minut, jeśli wolisz bardziej wypieczoną, przedłuż czas pieczenia o kilka minut. Uważaj, żeby nie przesuszyć pizzy!

    Smacznego!

Porady

Ciasto można zagnieść mikserem prenatalnym. Polecam połączenie pół na pół mozzarelli świeżej (z zalewy, w kulce) oraz suchej (tartej). Ciasto podczas wykładania do tortownicy może sprężynować, cierpliwie rozgniataj je na całej płaszczyźnie,aż będzie idealnie rozprowadzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować