Kolejny chlebek z namoczoną czerstwą kromką. Tym razem z dodatkiem kawy, dzięki temu ma piękny kolor i aromat. Można użyć naparu z kawy mielonej.
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
150 g wody
150 g mąki żytniej typ 720
Namaczanka:
10 g kawy rozpuszczalnej
40 g czerstwego pieczywa na zakwasie
180 g gorącej wody
Ciasto właściwe:
110 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
8 g soli
10 g oleju
Czarny chleb z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (ok. 12 godzin).
Namaczanka:
Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski. Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn). Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.
Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze