Czarny chleb z kawą

0 (0 ocen)

Kolejny chlebek z namoczoną czerstwą kromką. Tym razem z dodatkiem kawy, dzięki temu ma piękny kolor i aromat. Można użyć naparu z kawy mielonej.

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki żytniej typ 720
    Namaczanka:
    10 g kawy rozpuszczalnej
    40 g czerstwego pieczywa na zakwasie
    180 g gorącej wody
    Ciasto właściwe:
    110 g mąki żytniej typ 720
    200 g mąki pszennej typ 650
    8 g soli
    10 g oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kawy Zakwas

Czarny chleb z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (ok. 12 godzin).

    Namaczanka:
    Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski. Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn). Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.

    Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czerstwy chleb Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować