Coffee frappe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pochodzi z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetka bitej śmietany i dodatkiem lodów.

  • 15 min

Składniki:

  • (na jedna dużą kawę)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
    ¼ szklanki gorącej wody
    ½ szklanki mleka
    2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych
    lód lub zamrożone kostki kawy
    bita śmietana
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Coffee frappe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Coffee frappe 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
  • Coffee frappe 2. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników.
    Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady.
    Serwujemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować