Angielska filiżanka na deser

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Z Wielką Brytanią związany jest zwyczaj picia herbaty z mlekiem. Postanowiłam przygotować ciasto iście w stylu angielskim. Połączyłam tradycyjny angielski napój i kolory z brytyjskiej flagi w jedną całość. Ciasto jest proste do przygotowania choć niezwykle pracochłonne. Cały trud włożonej pracy wyna

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    112 g masła,
    110 g cukru,
    3 białka,
    1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    190 g mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/4 łyżeczki soli,
    175 g mleka
    KREM:
    200 g śmietany 36%,
    75 g serka mascarpone,
    cukier puder do smaku,
    aromat cytrynowy kilka kropel
    barwniki spożywcze - niebieski, czerwony
    MASA CUKROWA:
    700 g cukru pudru,
    20g żelatyny
    gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około ½ szklanki)
    MLECZNA GALARETKA
    mocna herbata 100ml,
    mleko 25ml,
    żelatyna 5g
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Angielska filiżanka na deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Angielska filiżanka 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodajemy odrobinę barwnika czerwonego, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Do pozostałych dwóch ciast dodajemy barwnik niebieski (Ciasta niebieskiego powinno być dwa razy więcej niż czerwonego). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone). W ten sposób pieczemy każde ciasto i je studzimy. Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół – dwa czerwone i cztery niebieskie.
  • Angielska filiżanka 2. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Angielska filiżanka 3. Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem. Układamy na nim krążek czerwony, dajemy krem i kładziemy krążek niebieski. Pozostałym kremem obkładamy brzegi ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi 2 filiżanki. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast Przełożone kremem ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Jeżeli filiżanka nie wyszła nam zbyt równa można wyciąć jej kształt obcinając ciasto nożem.
  • Angielska filiżanka 4. Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do cukru pudru i wyrabiamy masę tak jakbyśmy zagniatali ciasto. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma. Gdyby masa nie chciała się kleić dolewamy wody.
  • Angielska filiżanka 5. Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy rulonik, którym obkładamy filiżankę.
  • Angielska filiżanka 6. Z pozostałej masy przygotowujemy uszy filiżanki. Zwilżamy brzegi uszu i dokładamy je do gotowej filiżanki. Jeżeli masa nie będzie chciała się od razu skleić to pomagamy sobie wykałaczkami i podpieramy ucho. Zaparzamy mocną herbatę. W gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy tyle mleka, żeby otrzymać pożądany odcień. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Tak przygotowaną filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Życzę smacznego :)

Porady

Podczas krojenia należy zanurzyć nóż w wodzie wówczas ciasto będzie się dobrze kroiło, ponieważ masa cukrowa jest bardzo twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować