Szaszłyki wołowe

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na mięsny obiad. Szaszłyki a'la kofty, podane na kuskusie z warzywami i odświeżającym sosem jogurtowym to danie idealne na rodzinne grillowanie lub weekendowy obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g zmielonego mięsa wołowego
    garść drobno posiekanej natki pietruszki
    garść drobno posiekanej świeżej mięty
    2 drobno posiekane ząbki czosnku
    1 czerwona cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka musztardy francuskiej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    kmin rzymski
    papryka ostra
    papryka słodka

    10-12 patyków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Szaszłyki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki wołowe 1. Podane składniki umieszczamy w dużej misce i obficie doprawiamy przyprawami.
  • Szaszłyki wołowe 2. Mięso dokładnie wyrabiamy i łączymy ręcznie wszystkie składniki.
  • Szaszłyki wołowe 3. Formujemy podłużne szaszłyki i umieszczamy na patykach. Grillujemy na lekko natłuszczonej patelni grillowej, do zarumienienia, a następnie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni w funkcji góra-dół na około 10 minut.
  • 4. Szaszłyki serwujemy na kuskusie z drobno posiekanym świeżym ogórkiem, pomidorem, czerwoną cebulą i pietruszką, z dressingiem na bazie oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, a także z sosem jogurtowym z miętą i pomidorowym na ostro. Smacznego!

Porady

Szaszłyki można zgrillować na klasycznym grillu bez konieczności ich dopiekania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować