Portugalska zupa jarzynowa "z wkładką"

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W portugalskiej kuchni łączy się na jednym talerzu różne rodzaje węglowodanów. W tej samej zupie można znaleźć zarówno ryż, jak i makaron i ziemniaki (zwykle starte, w roli zagęstnika). Proponuję Wam pyszną i bardzo pożywną zupę jarzynową ugotowaną na wzór portugalski z polskim akcentem w postaci kaszy jęczmiennej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na garnek 3 litrowy:
    1 szyja indycza / 2 ćwiartki z kurczaka
    1 duża cebula
    1 duża marchewka
    pół pora
    1 żółta papryka
    ćwierć małego kalafiora
    mały kawałek białej kapusty
    3 średnie ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach
    szklanka białej fasoli (należy ją wcześniej namoczyć)
    0,5 szklanki drobnego makaronu, np. muszelek
    0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
    sól (używam kamiennej kłodawskiej), dwa listki laurowe, kilkanaście ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
    ew. śmietana
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Portugalska zupa jarzynowa "z wkładką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą w takiej ilości, aby pozostało miejsce na warzywa. Wrzucić przekrojoną i opaloną nad ogniem cebulę (najlepiej razem z łupiną), pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Wsypać też fasolę. Dodać sól w ilości, jaką lubimy.
  • 2. Po zagotowaniu usunąć szumowiny i gotować dalej.
  • 3. W międzyczasie pokroić warzywa i zetrzeć ziemniaki. W oddzielnym garnku ugotować makaron.
  • 4. Gdy mięso będzie już prawie ugotowane, dodać pokrojone warzywa i starte ziemniaki. Wsypać kaszę. Gotować do miękkości warzyw i kaszy.
  • 5. Wyjąć mięso, oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Przy podawaniu pamiętać, że część składników opada na dno i trzeba tam sięgać chochlą :)

Porady

Zupę można zaprawić śmietaną. Według mnie najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”, a makaron trochę nasiąknie bulionem. Ponieważ nie dodajemy pietruszki ani selera, zupa ma bardzo łagodny, lekko słodkawy smak. Warto ugotować większy garnek i mieć zapas zupy na cały tydzień (jest tak dobra, że na pewno się nie znudzi). Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować