Rava Laddu

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza manna - 160g
    Masło klarowane - 25g
    Orzechy nerkowca - 30g
    Rodzynki - 30g
    Wiórki kokosowe - 30g
    Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
    Kardamon - 1/2 łyżeczki
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
    Mleko - 40ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rava laddu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rava Laddu 1. Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.

    Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.
  • Rava Laddu 2. Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.
  • Rava Laddu 3. Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.

    Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.
  • Rava Laddu 4. Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.

    Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.

    Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować