Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa upieką się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie będzie zalatywało surowizną ;) A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku! Dzięki kaszy były pulchne i mięciutkie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    500g wołowego mięsa mielonego
    250g pieczarek
    10 łyżek kukurydzy konserwowej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)

    Składniki robocze (klopsiki):
    3-4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 duże jajko
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku

    Składniki robocze (muffiny):
    1 szkl. mąki chlebowej
    3/4 szkl. mleka
    200g śmietany 30%
    1 duże jajko
    3 łyżki startego drobno żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka czarnuszki
    sól i pieprz do smaku

    Składniki robocze (sos kukurydziany):
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    4 łyżki jogurtu naturalnego

    Dekoracja:
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ud2ith 1. Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy 3-4 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki.
  • image-0c3weks 2. Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość.
  • image-1s4nlx5 3. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno.
  • image-0eec13j 4. Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Porady

Takie muffiny mogą być zarówno sycącym daniem obiadowym lub kolacją, jak też przekąską na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować