Babeczki gryczane z grzybami

0 (0 ocen)

  • 55 min

Podane na gorąco, w towarzystwie sałatki (np. z pomidorów) zastępują mi obiad, zaś na zimno stanowią doskonałą przekąskę i można je wziąć ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę.W sezonie grzybowym, warto je przygotować chociaż raz - są przepyszne. Podajcie je swoim gościom - będą zachwyceni!

  • 55 min

Składniki:

  • - 10 dag kaszy gryczanej,
    - 15 dag grzybów leśnych - podgrzybków, borowików,
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
    - 2 łyżki drobno startego, żółtego sera,
    - 1 surowe białko jajka,
    - łyżka mąki pszennej,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2 gałązki rozmarynu (można zastąpić suszonym),
    - łyżka oleju,
    - łyżeczka masła (+ do foremek),
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki gryczane z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie składników do babeczek z kaszy gryczanej i grzybów 1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (kasza powinna wchłonąć większość wody), odsączamy.
    Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę (wraz z nóżkami). Rozmaryn myjemy, odrywamy listki od łodyżek i siekamy.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy łyżeczkę masła oraz połowę posiekanego rozmarynu, dusimy do miękkości aż cała woda odparuje (ok. 10 minut), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wymieszana masa na babeczki 2. W dużej misce mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone grzyby, jogurt naturalny, starty, żółty ser i resztę posiekanego rozmarynu.
    Do masy gryczano-grzybowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepane białko jaja, dokładnie łączymy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Nakładanie masy do foremek 3. Zagłębienia w formie do muffinek wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Do każdego zagłębienia wkładamy po ok. 2,5 łyżki przygotowanej masy.
  • 4. Formę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.

    Babeczki wybornie smakują na gorąco, w towarzystwie sałatki z sezonowych warzyw i sosem jogurtowym, a także są znakomite na zimno, np. na kolację albo imprezową przekąskę, czy do szkoły, do pracy lub na piknik.
    Te babeczki to doskonały dowód na to, że z prostych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Porady

Poza sezonem można użyć suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. W wersji oszczędnościowej, to danie można przygotować z dodatkiem podsmażonych pieczarek zamiast grzybów leśnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kasza gryczana Prawdziwki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować