Gołąbki z mięsem i kaszą bulgur w sosie śmietanowo-grzybowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tych pysznych gołąbków. Wspaniale komponują się z mocno grzybowym sosem. Niebo na talerzu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Gołąbki:
    -1 główka kapusty białej
    -800 g mięsa mielonego z indyka
    -100 g kaszy ugotowanej bulgur
    -1 jajko
    -1 łyżeczka bułki tartej
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżka musztardy
    -sól i pieprz

    Sos:
    -600 ml bulionu warzywnego
    -250 g obgotowanych grzybów (mogą być mrożone)
    -250 g śmietany 18%
    -1 duża, biała cebula
    -1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    -sól i pieprz
    -2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z mięsem i kaszą bulgur w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby ją przykryła i gotujemy 30 minut. Wodę wylewamy, kapustę całkowicie studzimy.
  • 2 2. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dokładnie. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i wykładamy nimi dno dużego garnka. Na pozostałe liście wykładamy po czubatej łyżce farszu.
  • 3 3. Zawijamy gołąbki, tak żeby farsz nie wystawał. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut.
  • 4 4. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na złoto na maśle. Wrzucamy grzyby, obficie doprawiamy pieprzem i smażymy 5 minut często mieszając.
  • 5 5. Po 30 minutach gołąbki wyławiamy z garnka. Wierzchnie liście kapusty wyławiamy. Do bulionu wrzucamy podsmażone grzyby z cebulką, powoli, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając dodajemy do garnka. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy z powrotem gołąbki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

Porady

Podajemy z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Grzyby Mięso mielone Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować