Pyszne 2 w 1 :) mięso i kasza ukryte w mięciutkich i sycących placuszkach. Jako dodatek wystąpiła marchewka z groszkiem, bo takie było życzenie córeczki
Składniki:
Pyszne 2 w 1 :) mięso i kasza ukryte w mięciutkich i sycących placuszkach. Jako dodatek wystąpiła marchewka z groszkiem, bo takie było życzenie córeczki
1,5 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
3 duże jaja
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka ziół do pizzy
Sól i pieprz
3 małe piersi z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
Olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki z kaszy bulgur i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę bulgur wystudzić i wrzucić do garnka. Dodać jajka, majonez i jogurt, zmiksować.
Dodać przyprawy: do kurczaka, suszone pomidory, zioła, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dodać mąkę i wymieszać.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobniutko. Warzywa wsypać do ciasta.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do ciasta i zamieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką masę na placki. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z surówką lub jarzynką
Komentarze