Karp w zalewie octowej

4.53 (207 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej. Taką zalewę możemy zalać usmażoną rybę, klopsiki z mięsa lub filety z kurczaka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 karpie
    przyprawa do karpia lub ryb
    sól
    mąka
    masło klarowane

    Zalewa octowa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 duże cebule
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.53 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa octowa 1. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
  • karp 2. Oprawionego karpia podzielić na kawałki.
  • karp 3. Posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę. Następnie obtoczyć każdy kawałek w mące.
  • karp 4. Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.
  • karp 5. Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia i ciepłą zalewą zalać ryby.
    Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.

Porady

W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować