Karp pieczony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczny karp na stół wigilijny.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karp sprawiony 1 ½ kg
    Pomarańcza 2 szt.
    Cytryna 2 szt.
    Miód prawdziwy 2 łyżki
    Sól do smaku
    Ziarno słonecznika
    Pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Karp pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia opłukać, osuszyć, naciąć w poprzek nie zbyt głęboko, posolić i polać sokiem z jednej cytryny, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie wycisnąć do kubka sok z pomarańczy i jednej cytryny, dodać miód i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się miodu. Karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowany sokiem z pomarańczy, posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, po czym na górnej spirali zrumienić słonecznik. Udekorować przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i podawać na stół wigilijny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować