Karp faszerowany i pieczony

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam nadzieję że mój dzisiejszy przepis na karpia spodoba się Wam.
Tak przygotowany karp jest bardzo smacznym , pożywnym daniem.
Przepis na tego karpia pochodzi z przed wielu , wielu lat i przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karp około 1600 kg,
    czerstwe bułki 2 lub sucharki 4,
    mleko 1 szkl,
    rodzynki 2 łyżki,
    sos sojowy 1 łyżka,
    żółtka jajek 2,
    uprażone ziarenka słonecznika 1 duża łyżka,
    olej 3 łyżki,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    sól i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Karp faszerowany i pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oczyścić i oskrobać , następnie po odcięciu głowy wypatroszyć nie przecinając brzucha.
    Pokroić w 3 - 4 centymetrowe dzwonka umyć i osuszyć.
    Oprószyć pieprzem i solą .
    Czerstwe bułki lub sucharki namoczyć w mleku.
    Po namoczeniu dokładnie odcisnąć rozetrzeć i przełożyć do miski.
    Dodać żółtka, rodzynki , sos sojowy, ziarenka uprażonego słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowanym farszem wypełniać dzwonka karpia , włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem ,skropić pozostałym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ryby około 60 minut.
    Upieczoną rybę wyjąć ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty w kształcie ryby , udekorowac plasterkami cytryny .
    Podawać z pieczywem lub smażonymi ziemniakami.

    Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować