Deser z zielonej herbaty

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wykonanie banalnie proste, a jaki ładny efekt prawda? Serdecznie zapraszam:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem jogurtowy:

    400 g jogurtu naturalnego gęstego

    1 łyżka soku z cytryny

    2 łyżki erytrolu

    Galaretka z herbaty:

    500 ml wody

    4 torebki herbaty zielonej

    2 łyżeczki agar-agar

    35 g miodu

    Dodatkowo:

    8 sztuk liczi

    Gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z zielonej herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem jogurtowy:

    Na miskę ustawić sito, które wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć jogurt. Wstawić do lodówki na całą noc.

    Kolejnego dnia wymieszać otrzymany kremowy jogurt z sokiem z cytryny i erytrolem.
  • 2. Galaretka:

    Do rondelka przelać wodę, dodać torebki herbaty i zagotować. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po minucie zdjąć rondelek z ognia i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąć torebki herbaty i postawić rondelek ponownie na ogień. Gdy ponownie zawrze ,wsypać agar-agar i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać i ostudzić.
  • 3. Wykonanie:

    4 owoce liczi obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w pucharkach i do każdego wlać po 125 ml galaretki i wstawić na godzinę do lodówki.

    Następnie nałożyć po 50 g kremu jogurtowego i oprószyć gorzką czekoladą.

    Z podanych przez wyszło mi 4 pucharki po około 80 kcal jeden.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielona herbata Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować