Piwne placuszki

4.5 (192 ocen)

Te piwne placuszki po upieczeniu zyskują miodowo - karmelowy posmak. W swym składzie zawierają również brzoskwinie z syropu oraz cynamon. "Odchudzony" deser - pieczony na suchej patelni.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    150 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1 szklanka piwa jasnego
    1 szklanka mleka
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 średnich brzoskwiń z syropu bez skóry
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Piwne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piwne placuszki 1. Wszystkie składniki zmiksować na dość jednolitą masę. Odłożyć na około 15 min. Następnie rozgrzać suchą patelnię i nałożyć porcje ciasta.
  • Piwne placuszki 2. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 48 placuszków (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować