KSEROTIGANA - greckie faworki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety.

Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne!

Bardzo chrupiące a zarazem delikatne.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 8-10 szt )

    * mąka pszenna - 250 g

    * mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) - 1 pełna łyżka

    * oliwa z oliwek - 2 pełne łyżki

    * ciepła woda - ok. 1/4 szkl

    * sól - 1 szczypta

    * olej/oliwa do smażenia

    SYROP:

    * cukier - 280 g

    * woda - ok. 0,5 szkl

    * migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki Syropy Karmel

Kserotigana - greckie faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę - zagniatamy.

    Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).

    Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu - przepuszczamy dwukrotnie ).

    W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.

    Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).

    Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.

    Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.

    SYROP:

    Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.

    CAŁOŚĆ:

    W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.

    Smacznego!

Porady

Świetnie smakują również z sosem karmelowym!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować