Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku

4.41 (209 ocen)

Meksykańsku smak stworzył zgrany duet nawet z karkówką, która jest dość wymagającym i kapryśnym mięsem. W tej formie jest miękka i delikatna.

Składniki:

  • 500g karkówki
    3 cebule
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 papryczki chilli
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    100ml wody
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    200g pieczarek
Wystaw ocenę:

4.41 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

  • 2. Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.
  • 4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować