Soczysta, rozpływająca się w ustach aromatyczna wieprzowa karkówka pieczona w marynacie prosto z Kuby to fajna propozycja na niedzielny ( i nie tylko ) obiad :D
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 -2 kg karkówki
Marynata:
Sok i skórka z 1 pomarańczy
Sok i skórka z 1 limonki
Sok z 1 cytryny
1 garść liści kolendry
Garść świeżego oregano
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka cuminu
½ szklanki oliwy
Sól
Sos Mojo:
Sok z ½ pomarańczy
Sok z ½ limonki
½ szklanki oliwy z oliwek
1 garść kolendry
1 zielona papryczka chilli
Sól
Karkówka mojo w stylu kubańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą. W miseczce łączymy ze sobą wyciśnięte soki z pomarańczy, cytryny i limonki, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Następnie dodajemy natkę kolendry, przesiekane liście oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno chilli – mieszamy wszystko stopniowo dodając oliwę. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).
Zamarynowane mięso osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je folią i wstawiamy je do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie folię ściągamy i pieczemy kolejne 30 minut.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Przygotowujemy sos miksując ze sobą za pomocą blendera natkę kolendry, chilli, sok z pomarańczy i limonki i oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą.
Karkówkę kroimy w plastry i serwujemy z sosem mojo np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Komentarze