Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

4.5 (155 ocen)

Uwielbiam ciasto drożdżowe! Jest takie aromatyczne i puszyste. Ciasto w tej wersji zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi - zachwyca formą warkocza, złocistym wierzchem i cudownym farszem z jabłek i rodzynek. Na specjalne okazje i na co dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej (+ trochę do podsypania),
    - 3 dag drożdży,
    - 2 łyżki cukru,
    - opakowanie cukru waniliowego,
    - ok. 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka.
    Farsz jabłkowy:
    - 4-5 jabłek (najlepiej szarej renety),
    - garść rodzynek,
    - łyżeczka cynamonu,
    - po sporej szczypcie mielonego kardamonu i imbiru,
    - 3 goździki.
    Ponadto:
    - łyżka masła,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuszczamy w ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, wlewamy wyrośnięte drożdże i porcjami dolewamy resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (jeżeli za bardzo się klei dodajemy więcej mąki, jeżeli jest za suche trochę ciepłego mleka lub wody).
    Wkładamy do miski, przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  • 3. Przygotowujemy farsz: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy 3-4 łyżkami wody. Rodzynki namaczamy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do jabłek wraz cukrem i prażymy razem ok. 10 minut aż jabłka się rozpadną.
    Goździki rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z cynamonem, imbirem i kardamonem. Przygotowaną mieszankę dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy, studzimy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny płat o grubości około 0,5 cm, na podsypanym mąką blacie.
    Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę z uprażonych jabłek.
    Wzdłuż dłuższego boku zwijamy roladę.
    Zrolowane ciasto przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, obie połówki łączymy u góry i owijamy je wokół siebie (przeplatamy jedną przez drugą),
    Powstały warkocz ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 5. Łyżkę masła rozpuszczamy. Warkocz smarujemy rozpuszczonym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 35-40 minut i pieczemy na złoty kolor.
    Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować