Sos na bazie jogurtu, o przyjemnym korzennym aromacie typowo orientalnych przypraw, z dodatkiem prażonych ziaren gorczycy i musztardy dijon. Całość w smaku dopełniają warzywa – słodka papryka i charakterna cebulka.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
120 g obranej białej cebuli
80 g miąższu szpiczastej słodkiej czerwonej papryki
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżeczki musztardy dijon
1 i ½ łyżeczki całych ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
spora szczypta kardamonu mielonego
szczypta mielonej chilli
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos korzenny z prażoną gorczycą i musztardą dijon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone cebulę i paprykę, wsypać uprzednio uprażone w suchym rondelku ziarna gorczycy, dodać curry, paprykę w proszku, kardamon, chilli, cukier i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Całość wystudzić, po czym wymieszać z musztardą. Dołożyć jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze