Sos korzenny z prażoną gorczycą i musztardą dijon

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos na bazie jogurtu, o przyjemnym korzennym aromacie typowo orientalnych przypraw, z dodatkiem prażonych ziaren gorczycy i musztardy dijon. Całość w smaku dopełniają warzywa – słodka papryka i charakterna cebulka. 

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g obranej białej cebuli
    80 g miąższu szpiczastej słodkiej czerwonej papryki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    4 łyżeczki musztardy dijon
    1 i ½ łyżeczki całych ziaren białej gorczycy
    ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    spora szczypta kardamonu mielonego
    szczypta mielonej chilli
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos musztardowy Sos warzywny Dip

Sos korzenny z prażoną gorczycą i musztardą dijon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos korzenny z prażoną gorczycą i musztardą Dijon 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone cebulę i paprykę, wsypać uprzednio uprażone w suchym rondelku ziarna gorczycy, dodać curry, paprykę w proszku, kardamon, chilli, cukier i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Całość wystudzić, po czym wymieszać z musztardą. Dołożyć jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować