Kapusta kiszona po góralsku

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta kapusta kiszona gotowana jest przepyszna czy będziemy ją jedli z ziemniakami czy z chlebkiem, bardzo szybka w przygotowaniu z kilku podstawowych składników mięso, kapusta i suszone grzyby a reszta do ziele i liść tyle nam potrzeba aby ugotować tą pyszną sytą i rozgrzewającą kapustę po góralsku. Będąc w górach zawsze jadam tą kapustę postanowiłam odtworzyć ją osobiście, udało się smakują obłędnie tak samo.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    garść suszonych borowików (7-8)
    400 g mięsa schabu
    przyprawa do mięs
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki kminku
    3 łyżki smalcu
    4 liście laurowe
    szczypta vegety
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kapusta kiszona po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Kapustę wraz z sokiem przełożyć do garnka i zalać ok 3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, vegetę, liście laurowe, kminek oraz suszone grzyby.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę oprószyć w przyprawie do mięsa i podsmażyć na smalcu na lekko rumiany kolor. Mięso wraz ze ,,smaczkami,, przełożyć do kapusty i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i odparowania większości wody około 30 minut.

Porady

Ja swoją kapustę gotowałam godzinę. Kapustę można podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować