Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka

4.16 (225 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Fajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag )
    - 1 duża marchewka
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/3 szklanki oleju
    - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
    - 3 płaskie łyżki cukru
    - 0,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.16 (225 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kapusta kwaszona

Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę: zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować