Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pierożki wigilijne

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
    20 g grzybów suszonych
    sól pieprz
    1/4 cebuli
    3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
    1 łyżka bułki tartej

    ciasto;
    2 szkl mąki tortowej
    3/4 kostki masła
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierożki wigilijne w kruchym cieście z podlasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
    Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
    doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać

    Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
    Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia.
    piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować