Pierożki wigilijne w kruchym cieście z podlasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia.
piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem.
Komentarze