Kiszona kapusta po gruzińsku

4.46 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiąca kapusta kiszona razem z burakami.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
    500g buraków
    kilka gałązek liści selera (może być suszony)
    4 ząbki czosnku (lub więcej, wg uznania)
    4 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    1 chili
    3-4 litry wody (przegotowanej)
    3-4 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kiszona kapusta po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki obrać, pokroić w plastry.
    W dużym słoju lub kamionkowym garnku układać kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw.
    Sól rozpuścić w wodzie, zalać kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze dolać). Jeśli kapustę kisimy w garnku kamionkowym, z wierzchu trzeba ją obciążyć czymś płaskim np. talerzem, przykryć gazą lub lnianą ścierka i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kapustę kiszoną w słoiku przykryłam tylko gazą, a po 5 dniach zakręciłam zwykłą nakrętkę i wstawiłam do lodówki.
    Po tych 5 dniach kapusta już jest lekko kwaśna, ale po tygodniu w chłodzie dopiero wydobywa się cały jej smak.
    Smacznego!

Porady

Moja kapusta wyszła chrupiąca, jeśli natomiast wolicie bardziej miękkie listki przed włożeniem do słoja kawałki kapusty należy sparzyć i zalać gorącą zalewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kapusta Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować