Kapuśniaczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kapuśniaczki z grzybami, z dodatkiem pieczarek. Całość świetnie ze sobą współgra i smakuje doskonale zwłaszcza z barszczem czerwonym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    40 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    100 ml wody
    3 szkl. mąki
    duża szczypta soli
    100 g jogurtu naturalnego
    3 jajka
    5 łyżek stopionego ostudzonego smalcu

    Farsz:
    700g kiszonej kapusty /
    30 dag pieczarek
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    3 cebule
    1 łyżeczka kminku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    roztrzepane jajko do posmarowania
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak „ruszy”.

    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.

    Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godz do momentu podwojenia objętości.

    Kapustę zalać wodą (ok. 500-700 ml). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.. Gotować pod przykryciem ok godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by odparować namiar wody (tylko częściowo, resztę odcedzimy). Kapustę odcedzić wyjąć ziela angielskie i liście laurowe i drobno pokroić.

    Cebule drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Usmażone dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

    Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40×12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 10 kawałków i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.

    Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Podawać z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować