Kapuśniaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak „ruszy”.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.
Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godz do momentu podwojenia objętości.
Kapustę zalać wodą (ok. 500-700 ml). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.. Gotować pod przykryciem ok godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by odparować namiar wody (tylko częściowo, resztę odcedzimy). Kapustę odcedzić wyjąć ziela angielskie i liście laurowe i drobno pokroić.
Cebule drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Usmażone dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40×12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 10 kawałków i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.
Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Podawać z barszczem czerwonym.
Komentarze