Zdrowe kanapki

Zdrowe kanapki stanowią idealną odpowiedź na otyłość, będącą jednym z najpoważniejszych problemów współczesnych zachodnich społeczeństw. Część z nas nadal traktuje je nieco nieufnie ("jeśli zdrowe, to pewnie niezbyt sycące"), ale coraz więcej Polaków dostrzega ogrom zalet płynących ze zmiany nawyków żywieniowych. 

Liczba przepisów: 498

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Bajgle z kurczakiem

Zdrowe kanapki: z czym?

Przepisy na zdrowe kanapki powinny się w pierwszej kolejności skupić na zagadnieniu, jakie pieczywo będzie się do nich najlepiej nadawało. Zwykły biały chleb czy kajzerka mogą oczywiście w każdych okolicznościach służyć jako baza, trudno jednak uznać je za produkty dietetyczne. Z kolei pieczywo razowe nie każdemu odpowiada - niektórzy doceniają jego walory smakowe i zdrowotne, inni muszą się wysilać, aby przełknąć choćby kęs.

Rozwiązaniem kompromisowym wydaje się pieczywo chrupkie, dostępne w kilku wariantach: żytnim, pszennym czy kukurydzianym. Zwłaszcza ten ostatni powinien przekonać do siebie osoby oporne w kwestiach dietetycznego jedzenia - przy odrobinie dobrej woli można powiedzieć, że smakuje jak popularne kukurydziane chrupki. 

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się też wafle ryżowe. Ich szeroka dostępność jeszcze korzystniej wpływa na rozwój idei zdrowego odżywiania.

Dokonawszy wyboru pieczywa, możemy się zastanowić nad składem naszego śniadania. Zdrowa kanapka posiada tę niezaprzeczalną zaletę, że niejako "zmusza" nas do kreatywności. Powinniśmy zapomnieć o maśle, wędlinie i żółtym serze, w zamian zaś otrzymujemy całą gamę mniej oczywistych produktów.

Przede wszystkim warto wybrać warzywa na kanapki. W grę wchodzi oczywiście pomidor, rzodkiewka czy sałata, ale na tym wcale nie koniec. Naszym śniadaniowym odkryciem mogą się okazać np. zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami. Aby je przygotować, będzie trzeba zapewne zerwać się z łóżka piętnaście minut wcześniej, jednak efekt końcowy wynagrodzi nam z nawiązką wszelkie niedogodności. 

Co ciekawe, sam szpinak ma szansę zagościć w naszym porannym menu pod kilkoma postaciami: w wersji świeżej, jako pasta, a nawet specjalne bułki szpinakowe. Owe bułki, ze względu na swój zielonkawy kolor, otaczane są na początku pewną dozą nieufności, która na szczęście rozwiewa się wraz z pierwszym kęsem. 

Zdrowe kanapki do pracy

Pomysły na zdrowe kanapki sprawdzą się zarówno w domu, jak i w pracy. W tym drugim wypadku powinniśmy jednak wziąć pod uwagę konieczność ich przenoszenia w torbie czy plecaku, a zatem ryzyko zabrudzenia naszych rzeczy i ubrań. Na wszelki wypadek dobrze będzie zrobić w domu kanapki zawierające jak najmniej płynnych składników.

Warto przemyśleć inne, rzadziej brane pod uwagę warianty. Interesującym eksperymentem okaże się na pewno kanapka z soczystą piersią z kurczaka albo z pieczonym schabem. Jak nietrudno sobie wyobrazić, taki zestaw skutecznie uwolni nas w pracy od uczucia głodu, a być może wręcz zastąpi nam konwencjonalny obiad. Dzięki swojej konsystencji nie narazi również naszych toreb i dokumentów na zniszczenia. 

Zdrowe kanapki: dodatki

Zdrowe kanapki na śniadanie nie muszą zatem w żadnym razie oznaczać nudy czy monotonii. Tym bardziej, że istnieje możliwość wzbogacenia ich o kolejne nieoczekiwane dodatki. Naszą aprobatę mogą zyskać na przykład kanapki z serkiem wiejskim i słodkimi śliwkami na bułce szpinakowej - ciekawe połączenie słodyczy ze smakiem wytrawnym. Po takie rozwiązanie warto sięgać zwłaszcza wtedy, kiedy marzy się nam nie tyle zwykłe śniadanie, ile raczej przyjemna przekąska. 

Rzecz jasna, zdrowe śniadanie nie musi (i w zasadzie nawet nie powinno) ograniczać się do samych kanapek. Jako dodatek zawsze można wybrać ulubiony owoc, warzywo do chrupania - w tej roli świetnie sprawdza się marchewka - czy choćby kubeczek jogurtu.

Z pomocą przyjdą nam tutaj także wspomniane już wcześniej wafle ryżowe. Spotykamy je obecnie na sklepowych półkach w tak licznych odsłonach, że większość z nas dostrzeże w nich swoją wymarzoną lekką przekąskę: ze słonecznikiem, solą morską czy nawet czekoladą.