Kokosowa mizeria z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowa mizeria z nutą egzotyki. Pikantna, lekko orzeźwiająca, z delikatnym, słodkawym posmakiem prażonego kokosa. Sałatka idealna jako dodatek do obiadu, ale także nadzienie do naleśników. Ponadto świetnie smakuje podana z ciemnym pieczywem – na śniadanie lub kolację.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 – 650 g ogórków gruntowych (5 większych)
    150 g selera naciowego
    2 – 3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    200 g twarogu tłustego lub półtłustego
    3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosowa mizeria z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa mizeria z twarogiem 1. Ogórki pokroić w ćwierćplastry i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler oraz świeże zioła.
  • Kokosowa mizeria z twarogiem 2. Twaróg dokładnie utrzeć ze śmietaną, dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, wiórki kokosowe, wlać sok z cytryny, wsypać imbir, paprykę w proszku i przyprawy do smaku – całość wymieszać. Przygotowany dip połączyć z rozdrobnionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować