Drobiowa galaretka z kalafiorem i brokułem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka, efektowna i bardzo smaczna galareta z piersi z kurczaka, kalafiora i brokuła. Robi się ja z niewielu składników a wychodzi naprawdę bardzo smaczna. cieszy oko i podniebienie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    1 litr wody
    sól
    pieprz
    1 mały kalafior
    1 brokuł
    1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Drobiowa galaretka z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niedużego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, włożyć pierś z kurczaka, posolić do smaku, gotować do miękkości ok. 35-40 minut. zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę, wyłożyć do 2 miseczek o średnicy 14 cm, lekko posypać pieprzem.
  • 3. Kalafior i brokuł ugotować (uważać by się nie rozgotowało), odcedzić. Na kurczaka rozłożyć najpierw kalafior a potem brokuł.
  • 4. Do garnka wlać 3 szklanki wywaru z gotowania piersi, doprowadzić do wrzenia, odstawić, wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej, zalać mięso i warzywa (nie będą całkowicie zalane ale tak ma być). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować