Pizza z szynką szwarcwaldzką i rukolą na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte różyczki kalafiora zmiksować w malakserze na konsystencję kaszy. Przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie, przestudzić i przełożyć do ścierki lub gazy. Odcisnąć maksymalną ilość wody. Przełożyć do miski, dodać jajko, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Rozłożyć masę z kalafiora formując równy okrąg o grubości ok. 1 cm.
Spód wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Składniki sosu połączyć. Na podpieczony spód posmarować sos, dodać mozzarellę, pokrojone oliwki, pokrojoną na pióra cebulę, połówki pomidorków, porwane kawałki szynki oraz grana padano. Posypać oregano. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Pizzę wyciągnąć, przestudzić i posypać rukolą oraz listkami bazylii.
Komentarze