Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Kalafior - 1szt
Pomidory - 500g (mogą być mrożone lub z puszki)
Bulion - 125ml
Czosnek - 4 ząbki
Oliwa - 1 łyżka
Cynamon - 1 łyżeczka
Słodka papryka - 1 łyżeczka
Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1 łyżeczka
Chilli - 1/2 łyżeczki
Miód - 1 łyżka
Sok z cytryny - 2 łyżki
Oliwki zielone - 50g
Sól i pieprz do smaku
Kalafior po marokańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.
Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Nie trzymamy na ogniu długo, aby czosnek się nie spalił.
Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Jeśli wolicie miększy można potrzymać 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze