Kalafior po marokańsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior - 1szt
    Pomidory - 500g (mogą być mrożone lub z puszki)
    Bulion - 125ml
    Czosnek - 4 ząbki
    Oliwa - 1 łyżka
    Cynamon - 1 łyżeczka
    Słodka papryka - 1 łyżeczka
    Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
    Kurkuma - 1 łyżeczka
    Chilli - 1/2 łyżeczki
    Miód - 1 łyżka
    Sok z cytryny - 2 łyżki
    Oliwki zielone - 50g
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kalafior po marokańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.

    Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Nie trzymamy na ogniu długo, aby czosnek się nie spalił.

    Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Jeśli wolicie miększy można potrzymać 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować