REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kalafior

Dania z kalafiora to sposób na wyjątkowo udany obiad lub kolację. Jak najczęściej przyrządzamy kalafiora? Zazwyczaj gotujemy go w wodzie i podajemy jako warzywny dodatek do obiadu lub serwujemy jedynie w towarzystwie bułki tartej podsmażonej na maśle. Są to oczywiście smaczne, ale niejedyne sposoby na wykorzystanie go w kuchni. Dania z kalafiorem mogą nam dostarczyć całkiem nowych, ciekawych wrażeń kulinarnych, czego najlepszym przykładem są zaskakująco dobre, chrupiące placuszki z kalafiora i żółtego sera oraz apetyczny, aksamitny zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo-jajecznym sosem.

liczba przepisów: 1214

Kalafior: wartości odżywcze

Dania z kalafiora niosą ze sobą nie tylko walory kulinarne, ale i prozdrowotne. Warzywo to posiada wysoką wartość odżywczą, a jego częste spożywanie może przynieść nam wiele profitów.Kalafior to warzywo bardzo niskokaloryczne, a zarazem naszpikowane ważnymi składnikami pokarmowymi. Zawiera sporo cennego dla naszej sylwetki błonnika pokarmowego, nie brakuje mu też białka, zaś tłuszczu posiada bardzo niewiele. Ponieważ kalafior posiada niski indeks glikemiczny, ma mało węglowodanów, w tym skrobi, jest bezpieczny, a nawet zalecany dla osób borykających się z problemami cukrzycowymi.

Na uwagę zasługuje duża dawka witamin obecna w kalafiorze. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B5, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę K. Co więcej, warzywo to zawiera także pewne ilości ważnych dla naszego zdrowia minerałów: żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu.Kalafior obfituje również w dobroczynne związki takie jak fitosterole, izotiocyjaniany i indole. Fitosterole przyczyniają się do spadku poziomu złego cholesterolu, chronią przed schorzeniami układu krwionośnego, pozytywnie wpływają na odporność, redukują stany zapalne. Natomiast izotiocyjaniany i indole wykazują zdolności antynowotworowe, zwalczają substancje rakotwórcze obecne w organizmie i stymulują oczyszczanie z toksyn.

Dania z kalafiora

Dania z kalafiora mogą być ostre i intensywne albo delikatne i aksamitne, w zależności od sposobu przyrządzenia. Możemy zneutralizować jego silny aromat i charakterystyczny kapuściany smak poprzez długie gotowanie i dodanie do potrawy innych treściwych i wyrazistych składników. Możemy też wyeksponować charakterystyczny smak kalafiora, gotując lub piekąc go krótko i nie korzystając ze zbyt dużej ilości dodatków. Niezwykle ciekawym daniem jest grillowany kalafior – przyrządzimy go błyskawicznie, czy to w piekarniku, czy na klasycznym ruszcie. Taki kalafior będzie świetną odmianą dla tradycyjnego kalafiora z wody. Będzie smakować wyśmienicie, jeśli okrasimy go jakimś dobrym sosem, serem o mocnym aromacie albo pikantną salsą warzywną.

Inną apetyczną alternatywą dla gotowanego kalafiora jest smażony kalafior w panierce z dodatkiem curry i papryki chili.Jeśli z poprzedniego posiłku został nam gotowany kalafior i zastanawiamy się, co z nim zrobić, mamy do wyboru szereg rozwiązań. 

Możemy przyrządzić z niego pyszne kotlety warzywne. W zależności od tego, co akurat mamy w kuchni, możemy je zrobić albo z samego kalafiora, mąki, jajka i przypraw, albo z dodatkami takimi jak: marchewka, kasza jaglana, pieczarki, brokuły, soczewica. Warte uwagi dania z gotowanego kalafiora to także zapiekanka makaronowa z kalafiorem, sałatka z kalafiorem, curry z kalafiora, zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo-jajecznym sosem, naleśniki z mięsem, pomidorami i kalafiorem oraz pasztet jarski z kalafiorem. Zaś jeśli mamy do dyspozycji surowego kalafiora i szukamy pomysłu na szybki obiad lub kolację z jego udziałem, warto wypróbować przepis na placuszki z kalafiora i sera żółtego.

Zupy z kalafiora

Pośród dań z kalafiorem ważne miejsce zajmują zupy. Najpopularniejsza jest oczywiście zupa kalafiorowa z ziemniakami, marchewką i śmietaną. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się także zupa krem z kalafiora z chrupiącymi skwarkami oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Kalafior doskonale spisuje się także w rozmaitych zupowych kompozycjach warzywnych. Godną uwagi jest zupa na bazie podsmażonej na oliwie poszatkowanej włoszczyzny, kalafiora i brokuła z dodatkiem pomidorów i parmezanu. Znakomicie smakuje też zupa z kalafiora i brukselki, zupa pieczarkowo-kalafiorowa, zupa z cukinii i kalafiora oraz zupa na kurczaku z zielonym groszkiem, koperkiem i kalafiorem.