Pękające czekoladowe ciasteczka - przepis

4.49 (144 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gorzka czekolada 70% kakao: 175 gramów
    - masło: 75 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - ekstraktu wanilli: 1 łyżeczka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier puder /do obtoczenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pękające czekoladowe ciasteczka - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
    W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować