Domowe bułki pszenne kajzerki

4.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Poznaj przepis na przepyszne domowe pszenne bułeczki kajzerki. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że zrobienie takich bułek jest proste i masz pewność, że wiesz co jesz :-) Poniższy przepis jest na 7-8 sztuk. Film z przepisem znajdziesz również na moim blogu oraz kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej trochę do obsypania
    100 ml ciepłego mleka
    200 ml ciepłej wody
    25 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    50 ml oleju lub roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Kajzerka

Domowe bułki pszenne kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i olej lub masło. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), będzie się trochę kleić. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, ponownie krótko wyrobić i zwinąć w rulon. Ciasto podzielić na 7-8 równych kawałków. Formować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.

    Bułki przed włożeniem do piekarnika naciąć na kształt kajzerek lub inny dowolny oraz posypać przez sitko mąką.

    Piec ok. 25 minut do zrumienienia.

    Polecam, bo bułeczki są naprawdę pyszne :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować