Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
Rosół:
porcja rosołowa z kaczki
2 marchewki
1 pietruszka
1 pęczek dymki
tarta skórka z 1/2 cytryny
1 puszka pędów bambusa- 220g
sól, pieprz, pieprz cayenne
pieprz kolorowy ziarnka
Dodatki:
Makaron z 2 zupek chińskich
małe udko z kaczki
150 g krewetek tygrysich
Zalewa:
4 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
tarta skórka z 1/2 cytryny
pieprz cayenne
Tajski rosół z krewetkami i kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy porcję z kaczki, dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wywar ma delikatnie "pyrkolić".
Łyżką zbierać szumowiny
2.Marchew , pietruszke i dymkę opłukać.
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Dymkę drobno posiekać.
Pędy bambusa odcedzić z zalewy i pokroić w cieniutkie paseczki.
Warzywa dodać do zupy, wraz ze startą skórką cytrynową zamieszać.
Gotować na wolnym ogniu przez kolejną godiznę
3.Z udka kaczki wciąć kości, mięso pokroić na małe kawałki 1-2cm.
I zamarynować w połowie zalewy, w drugiej połowie zalewy zamarynować krewetki. Kaczkę i krewetki włożyć do lodówki na 30in.
4.Kaczkę grillować na patelni grillowej z obu stron po 15 min
Krewetki grillowac po 10 min z każdej strony
5.Makaron przyrządzić według opisu na opakowaniu.
Makaron przełożyć do misek, zalać zupą. na środek zupy ułożyć po 3 kawałki kaczki i 3 krewetki smacznego
Komentarze