Labneh to serek przygotowany z jogurtu naturalnego lub greckiego, kulki serowe to rewelacyjny dodatek na kanapki czy do sałatek - musicie ich koniecznie spróbować - proste i pyszne :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże jogurty naturalne gęste
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
Oliwa z oliwek
Ulubione zioła i przyprawy – u mnie tymianek, czarnuszka i czerwona ostra papryka
Kulki z „serka” labneh marynowane w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sitko o drobnych oczkach przelewamy wrzątkiem, aby zabij wszystkie bakterie. Sitko wykładamy gazą, a następnie wkładamy je do miski.
W miseczce łączymy ze sobą jogurt i sól- mieszamy starannie. Jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą, przykrywamy go warstwą gazy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Na 3 osobne talerzyki wsypujemy ulubione przyprawy.
Dłonie smarujemy oliwą z oliwy. Łyżeczką nabieramy porcję serka i w naoliwionych dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki serowe obtaczamy delikatnie w przyprawach i układamy je na talerzyku.
Do wyparzonego, suchego słoika przekładamy gotowe kulki i układamy je dość ciasno. Dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli i rozkruszone ziarna pieprzu. Kuliki zalewamy oliwą – wszystkie mają być nią starannie pokryte. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Jeśli używamy świeżej papryczki chili i czosnku kulki powinniśmy zjeść w przeciągu tygodnia, jeśli jednak użyjecie suszonych dodatków kulki mogą stać spokojnie 3-4 tygodnie w lodówce.
Komentarze