Bułeczki pszenne z dodatkiem mąki owsianej i jogurtu. Dodatek drożdży skraca czas wyrastania, zaś zakwas sprawia, że dłużej zachowują świeżość
Składniki:
60 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
10 dag mąki owsianej
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
250 ml jogurtu typu greckiego
około 200 ml wody
2 dag świeżych drożdży
15 dag aktywnego zakwasu żytniego
4 łyżki oleju rzepakowego
do posypania wierzchu płatki owsiane lub mąka
Bułeczki pszenno owsiane na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce, w której będzie wyrabiane ciasto, rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać przesianą mąkę i sól.
Do oddzielnych naczyń odmierzyć jogurt i zakwas, dodać do nich po 100 ml letniej wody i wymieszać.
Oba płyny dodać do miski z mąką, wymieszać i wyrabiać drewnianą łyżką przez 2-3 minuty.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać olej i wyrobić dłonią gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. U mnie to trwało 1,5 godziny.
Ciasto przebić, krótko zarobić i wyłożyć na dość obficie posypany mąką blat lub stolnicę, dłonią rozklepać na placek o grubości 2-3 cm.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 8 cm (doskonale sprawdza się wykrawacz do pączków), ułożyć je w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztki ciasta zagnieść ponownie i też wyciąć z niego bułeczki.
Wierzch oprószyć mąką, lub posmarować ciepłą wodą i posypać płatkami owsianymi.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 175-180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut.
Z podanych składników wyszło mi 18 bułeczek.
Komentarze